Home > Fietsen naar Rome > Alle wegen

Alle wegen

Alle wegen

26 juni 2011

In de ochtend is iedereen bepakt om een andere kant uit te gaan. Ik fiets nog een eindje met Tjeu op. En alweer is het warm. Na 30 km is de dorst groot. We belanden in een bar waar grote opwinding heerst over de loterij, met als prijs grote manden levensmiddelen die als trofeen naar buiten worden gedragen. Er wordt om 11 uur gedronken alsof het avond is, de eerste glazen vallen van de bar. In het vlakke land staan eindeloze rijen zonnebloemen als voor een concert met hun gezicht naar het podium gekeerd, met als artiest de zon. Die zon brandt. Gelukkig is er tegenwind, die de hitte dragelijk maakt. Ik stuif door het landschap, de kilometers vliegen voorbij. Een man vertelt me waar ik jonge ooievaars kan zien, maar dat ligt niet op de route. De ooievaars maken het zelf goed, in de polders start een vliegshow van zwaluwen, reigers waar een schreeuwend ooievaarsjong zich met gestrekte rode pootjes bij voegt, gevolgd door zijn ouders. Een witte reiger voert een traag ballet uit in een ven. De vogels buitelen over elkaar heen, en ineens zijn ze verdwenen. Ik steiger tegen de wind in, als er nog muizenissen in mijn hoofd waren, dan kunnen ze nu niet anders dan vervliegen. Alleen mijn fiets en ik bieden enige vorm van schaduw. In een bar is er de eenvoudige keuze tussen macaroni en spaghetti, en tomaat of vlees. De rekening is een mooi rond bedrag. Dit platte landschap verglijdt, het is moeilijk voor te stellen dat het ooit nog anders zal worden. Heel anders dan de bergen, waar het landschap iedere seconde verandert. Maar links van me schemeren al bergen in de verte. Er is steeds minder nodig om te reizen en te leven, een eenvoudig dak, een mat en een deken. Hoe minder hoe liever het me wordt. Ik rijd een dijk op langs een rivier die de Linge zou kunnen zijn, zelfs met een pont erover. Alleen de veerman zegt ciao in plaats van hallo.
Ravenna is na 100 km een complete verrassing. Wat een prachtige stad. Ik bezoek de Basilica San Vitale, een mooi bakstenen gebouw, en binnen adembenemende vloeren en mozaieken uit de vijfde eeuw. Het biedt een sfeer en een aanblik die verstilt. Hoe anders dan de kerken die ik eerder bezocht, deze sobere uitbundigheid in minutieuze kleurige steentjes. Ik drink het in. En Ravenna biedt ook nog de zee. Wat een verrassing, deze nieuwe weg naar Rome.

Statistieken:
Ferrara – Punta Marina
Afstand: 104,44 km
gemiddelde snelheid: 18,6 km/u
Maximum snelheid: 33,4 km/u
Fietstijd: 5:36 u
Totale afstand: 1844,5 km

20110628-064957.jpg

20110628-065003.jpg

20110628-065013.jpg

20110628-065023.jpg

20110628-065034.jpg

 1. Hetty
  27 juni 2011 om 13:40

  Ha Christien,
  Goed dat je nog andere wegen naar Rome verkent. Ik zag de kilometers al oplopen op m’n scherm en dacht: nog een paar dagen en je bent terug!
  Benieuwd waar je nu weer zit.

 2. Annette
  27 juni 2011 om 15:05

  He, ik mis de foto’s! Ook al schrijf je heel beeldend, ik vind het erg leuk om de foto’s ook te zien! Nog steeds leuk om even bij te lezen!
  Hier gaag alles goed!
  x Annette

 3. Nels
  27 juni 2011 om 18:21

  Hoi Christien, volg je tocht met grote belangstelling. Zag dat je naar Assisi gaat. Vlakbij ligt Perugia, een mooie oude universiteitsstad. Mocht je nog tijd over hebben ! Groet Nels

 4. Iris
  27 juni 2011 om 20:45

  Ha Christien, wat een fantastische tocht, en erg leuk om te lezen: je ups en downs en al die mensen die je ontmoet. Ik heb genoten van de Po-tocht! groet Paul

 5. Baukje
  28 juni 2011 om 12:08

  Hee lieve schat, heb even via Google Streetview een rondleiding genomen in Ravenna. Toch een beetje het gevoel dat ik even met je mee kan genieten van al dat moois (de Basiliek is prachtig!!) Jammer dat ik jou nergens op je fietsje tegenkwam ; )
  x Baukje

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: